ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011

ΟΜΑΔΑ ΔΙ.ΑΣ. - ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Του Πάνου Χατζηγεωργιάδη
Μουσικοσυνθέτης,Λογοτέχνης και Δημοσιογράφος
http://iperalitheias.blogspot.com/
panoschatzigeorgiadis@gmail.comΗ παρούσα συνέντευξη δημοσιευθήσα απο την εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ" στο φύλλο της 26/11/2011.


Η ολοένα και αυξανόμενη εγκλήματικότητα τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποικιλία των διαπραχθέντων εγκλήμάτων καθώς και η ποσοτική αύξηση του εγκλήματος στην Ελλάδα τουλάχιστον την τελευταία δεκαπενταετία με αλματώδεις ρυθμούς,λόγω κυρίως της μεγάλης και στην ουσία και εκ των πραγμάτων και των συνθηκών, ανεξέλεγκτης εισροής λαθρομεταναστών στην χώρα,(κάτι που είχε ως άμεση συνέπεια και την εισδοχή στο "παιχνίδι" της εγκληματικότητας πολλών νέων ξενόφερτων μορφών της),μαζί με πλήθος άλλων παραγόντων οι οποίοι αλλοιώνουν καθημερινώς την υφιστάμενη εθνοκοινωνική συνοχή,κατέστησαν την ανάγκη για δημιουργία απο πλευράς κράτους,όλο και περισσότερο ευέλικτων μονάδων πρόληψης και καταστολής παράνομων ενεργειών, επιτακτικότερη απο ποτέ.
Μέσα στα πλαίσια της δυναμικής της κατάστασης αυτής, η οποία απαιτεί την λήψη άμεσων μέτρων και με στόχο πάντοτε την προστασία του πολίτη σε επίπεδο γειτονιάς,ιδρύθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή στις 29 Μαρτίου του 2010 το πρόγραμμα της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) της ελληνικής αστυνομίας,η οποία ξεκίνησε να επιχειρεί σε πιλοτικό στάδιο καταρχάς στην περιοχή της Αττικής αλλά και στην Θεσσαλονίκη, αποτελούμενη απο δύναμη 2.448 ειδικά εκπαιδευμένων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. (2004 αστυνομικοί σε 75 δήμους στην Αττική και 444 σε 21 περιοχές της Θεσσαλονίκης) ενώ αργότερα επεκτάθηκε σε όλη την χώρα με ημερομηνία εφαρμογής της επέκτασης,την 19η Ιουλίου του 2010,ρίχνωντας στην μάχη κατά του εγκλήματος άλλους 1060 αστυνομικούς.
Στόχος της συγκεκριμένης ομάδας είναι η κάλυψη των όποιων κενών όσον αφορά την εμφανή αστυνόμευση ανά την επικράτεια, καθώς και η προσπάθεια της να δράσει ανασταλτικά πέρα απο το και αποδεδειγμένα σημαντικό έργο κατασταλτικού χαρακτήρα το οποίο έχει ήδη επιτελέσει απο της ιδρύσεως της και εντεύθεν.
Πιο συγκεκριμένα με βάση το δελτίο τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ένα περίπου μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας της ΔΙ.ΑΣ. με ημερομηνία 11 Μαίου 2010, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της παραβατικότητας τόσο σε εγκλήματα όπως οι ληστείες (με ποσοστό που φτάνει το 30% στην Αττική και το σχεδόν 40% στην περιοχή της Θεσσ/κης),αλλά και μικρότερες παραβάσεις όπως οι διαρήξεις (ποσοστό μείωσης στο 18% και 26% αντίστοιχα) και οι κλοπές τροχοφόρων (ποσοστό μειώσης στο 12% και 14% αντίστοιχα),έτσι η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. μαζι με τις άλλες ομάδες άμεσης δράσης,αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με την εμφανή αστυνόμευση στην χώρα παρά τα τεράστια προβλήματα τα οποία καλούνται καθημερινώς να αντιμετωπίσουν,κάτι το οποίο μαζί με τις όποιες ελλείψεις υπάρχουν σε επίππεδο υλικοτεχνικής υποδομής καθιστούν ακόμα δυσκολότερο το έργο τους.
Με αφορμή λοιπόν όλα τα προαναφερθέντα,σήμερα έχω την ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συνομιλώ με τον Υ/Α΄ κ. Πέτρο Τάνο σε μια προσπάθεια να γίνουν περισσότερο γνωστά τα όποια ζητήματα έχουν προκύψει απο την λειτουργία της εν λόγω ομάδας της ΕΛ.ΑΣ.πάνω απο ενάμιση χρόνο απο σήμερα.Ερώτηση: Εφόσον σας ευχαριστήσω για τον πολύτιμο χρόνο σας, θα ήθελα να αναφερθούμε στο ποιοι είναι οι πρακτικοί λόγοι ίδρυσης της εν λόγω ομάδας δράσης και ποιο το κενό το οποίο έρχεται να καλύψει η συγκεκριμένη ομάδα, μιάς και ως γνωστόν, υπήρχαν ήδη ομάδες δικυκλιστών στο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ.

Απάντηση: κ. Χατζηγεωργιάδη, η ΔΙ.ΑΣ., στηρίζει τη φιλοσοφία της δράσης της, στην άμεση, στη διαρκή και κυρίως στην επαρκή - σε άτομα και μέσα,- επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση για την αντιμετώπιση τόσο της εγκληματικότητας του δρόμου (street crime), όσο και της βαριάς εγκληματικότητας. Πρόκειται για ομάδες που αποτελούνται από 2-3 μοτοσικλέτες με 4-6 αστυνομικούς, γεγονός που τους προσδίδει «ποιοτικά» πλεονεκτήματα στην σωστή εφαρμογή αστυνομικών τακτικών και πρακτικών, καθώς και στην αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών (όπως έλεγχοι, αναζητήσεις, καταδιώξεις, ακινητοποιήσεις, συλλήψεις, ένοπλες συμπλοκές κλπ). Όλα αυτά και κυρίως η δυνατότητα άμεσης και ενισχυμένης παρέμβασης, σε συνδυασμό με την αυξημένη δύναμη πυρός που διαθέτουν, είναι η προστιθεμένη αξία της ΔΙ.ΑΣ. Θα ήθελα όμως να διευκρινίσω ότι η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. δεν παραγκωνίζει τις ήδη υπάρχουσες ομάδες δικυκλιστών, αλλά αντίθετα λειτουργεί σε ένα πλαίσιο αλληλοσυμπλήρωσης και εναλλακτικής επιχειρησιακής δράσης, στη λογική του ενιαίου στρατηγικού σχεδιασμού. Άλλωστε ο στόχος είναι κοινός και δεν είναι άλλος από την προστασία του πολίτη και του κοινωνικού συνόλου.

Ερώτηση: Θεωρείτε τον έως τώρα απολογισμό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ικανοποιητικό σε βαθμό που να δικαιολογεί την ίδρυση της, εν ολίγοις κάλυψε η ομάδα αυτή τις προσδοκίες όσων την σχεδίασαν σε πρακτικό επίπεδο;

Απάντηση: Οι καθημερινές περιπολίες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και των άλλων υπηρεσιών εμφανούς αστυνόμευσης, συμβάλλουν θετικά, τόσο στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, όσο και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, Αυτό διαφαίνεται στην γενικότερη αίσθηση, που επικρατεί στους πολίτες και κυρίως στον τρόπο που υποδέχτηκαν και «αγκάλιασαν» τις ομάδες αυτές. Η αίσθηση αυτή, σε συνδυασμό με τα ικανοποιητικά αποτελέσματα της δράσης τους συνιστά ένα πολύ θετικό απολογισμό, που καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις προσδοκίες μας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Υπάρχουν παντού περιθώρια βελτίωσης, ώστε να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι και περισσότερο αποτελεσματικοί. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μάχη κατά της εγκληματικότητας είναι ένας συνεχής αγώνας.

Ερώτηση: Είναι γνωστό πως το έγκλημα στην Ελλάδα έχει μετεξελιχθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχοντας πάρει σαφώς σκληρότερη μορφή, τι είδους παραβατικότητα αντιμετωπίζουν τα στελέχη της ΔΙ.ΑΣ. στον δρόμο, αλλά και αλλού;

Απάντηση: Σωστά το επισημαίνετε ότι το έγκλημα έχει μετεξελιχθεί και ποιοτικά και ποσοτικά. Το φαινόμενο αυτό δεν συναντάται μόνο στην χώρα μας, αλλά στις περισσότερες χώρες διεθνώς. Έχει ως αφετηρία μια σειρά κοινωνικών και κοινωνιολογικών παραμέτρων, που συντελούν ή επιδρούν στη διαμόρφωση του και επηρεάζουν τις περισσότερες μορφές παραβατικής συμπεριφοράς. Δημιουργούνται έτσι τα σύγχρονα στερεότυπα του εγκλήματος, αλλά και της αστυνομικής αντίδρασης. Με βάση την ανάλυση αυτή, η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. προέκυψε ως μια μορφή αποτελεσματικής ανταπόκρισης στα νέα δεδομένα της εγκληματικότητας, όπως καταγράφονται στη χώρα μας. Η επιχειρησιακή φιλοσοφία και η δομή της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είναι τέτοια ώστε να μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων, τόσο της λεγομένης «εγκληματικότητας του δρόμου» όσο και της «βαριάς» ή οργανωμένης εγκληματικότητας. Και αυτό κάνει καθημερινά.

Ερώτηση: Λένε πως το έγκλημα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από την καταστολή και την αστυνόμευση. Ποια η απάντηση της ΕΛ.ΑΣ. σε αυτό και τι εξελίξεις υπάρχουν, εάν υπάρχουν, στο επίπεδο της υλικοτεχνικής υποδομής, αλλά και της εκπαίδευσης των στελεχών της ΔΙ.ΑΣ.

Απάντηση: Ότι το έγκλημα είναι ένα βήμα «μπροστά» ακούγεται εμφατικό, αλλά δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας ερευνητικής διαδικασίας. Είναι μια εκδοχή που υποστηρίζουν κάποιοι και επαναλαμβάνεται συχνά ως «σχήμα λόγου». Τα προβλήματα όμως δεν αντιμετωπίζονται με λογοπαίγνια. Αντιμετωπίζονται με σωστό σχεδιασμό, σύγχρονη επιχειρησιακή αντίληψη, αποτελεσματική παρουσία και δράση, συστηματική εκπαίδευση, σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ικανότητα προσαρμογής στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας μας, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, η Ελληνική Αστυνομία εξελίσσεται και βελτιώνεται διαρκώς μέσα από μια σειρά μεταρρυθμίσεων, ώστε να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να γίνεται περισσότερο αποτελεσματική. Για παράδειγμα εκσυγχρόνισε και εμπλούτισε τα Εγκληματολογικά της Εργαστήρια, ίδρυσε και στελέχωσε με επιστημονικό προσωπικό ανώτατης ακαδημαϊκής κατάρτισης, την Οικονομική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εκπαιδεύει και μετεκπαιδεύει συνεχώς το προσωπικό της. Στην ίδια λογική εντάσσεται και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., το προσωπικό της οποίας εκπαιδεύεται συνεχώς στις νέες συνθήκες, εφοδιάζεται με σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και δίνει καθημερινά το δικό του «παρών» στην μάχη κατά του εγκλήματος.


Ερώτηση: Μετά την ενέδρα και την εν ψυχρώ εκτέλεση των δύο αστυνομικών της ομάδας μερικούς μήνες πριν, κάτι που συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία, έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων και στο πως προσεγγίζεται το έγκλημα σε επίπεδο τακτικής από πλευράς ΕΛ.ΑΣ.;

Απάντηση: Διαχρονικά, σε κάθε αστυνομικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, υπάρχει ένας κυρίαρχος στόχος: η προστασία και η διαφύλαξη της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών και των αστυνομικών. Απώλεια ζωής κατά τη διάρκεια ένοπλου περιστατικού, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπήρχε κακός σχεδιασμός ή ότι έγιναν λάθη ή παραλείψεις. Οφείλουμε όμως να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους του περιστατικού, μέσα από μια διαδικασία εφαρμοσμένης ανάλυσης, που αποτελεί πάγια τακτική στις περισσότερες Αστυνομίες . Εξάγονται έτσι χρήσιμα και σημαντικά συμπεράσματα, που αξιοποιούνται ανάλογα, καθώς εντάσσονται στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα και βελτιώνουν το επίπεδο της τακτικής μας ανταπόκρισης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συνεχή διαδικασία αξιολόγησης, επαναπροσδιορισμού και εξέλιξης του σχεδιασμού μας, σε διάφορα επίπεδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαδικασία είναι μεν οδυνηρή, γιατί έχει ως αφετηρία την δολοφονία δύο νέων συνανθρώπων μας, αλλά παράλληλα είναι και απαραίτητη. Υπό την έννοια αυτή θα ήθελα κ. Χατζηγεωργιάδη να εκφράσω την ευχή να είναι και η τελευταία.


κ. Τάνο εφόσον σας ευχαριστήσω για τις όσο το δυνατόν σαφείς απαντήσεις σας δεδομένου του χρόνου και του χώρου, σχετικά με το φλέγον ζήτημα της εγκληματικότητας εν γένει που συμβαίνει καθημερινώς στην χώρα και ταλανίζει μαζί με όλα τα άλλα προβλήματα οικονομικής αλλά και αξιακής φύσης τους έλληνες πολίτες,θα ήθελα να αφιερώσω την παρούσα συνέντευξη και παρουσίαση της ομάδας χάριν μνημοσύνου, πρωτίστως στους δύο αδικοχαμένους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Γεώργιο Σκυλογιάννη και Ιωάννη Ευαγγελινέλη που έπεσαν εν ώρα υπηρεσίας τον περασμένο Μάρτιο στην περιοχή του Ρέντη,σε όσους αστυνομικούς γενικότερα έπεσαν εν ώρα καθήκοντος υπερασπιζόμενοι την έννομη τάξη και την κοινωνική γαλήνη,(διότι ουκ ολίγες φορές αυτοί οι άνθρωποι καθίστανται ήρωες ενός ακύρηχτου πολέμου) καθώς και όλους τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι παλεύουν με πίστη στον καθημερινό αγώνα εξάλειψης του εγκλήματος ανά την επικράτεια και που δεν είναι λίγες οι φορές οπού με δικά τους έξοδα και με αυταπάρνηση για το λειτούργημα το οποίο επιτελουν,ρίχνονται στην μάχη αυτή.
Τέλος μια προτροπή προς τους νομοταγείς έλληνες πολίτες να συνεργάζονται και να συνδράμουν το έργο της ΔΙ.ΑΣ. αλλα και της ΕΛ.ΑΣ. γενικότερα,διότι δεν θα πρέπει να παραλείπουμε ποτέ το αίσθημα της προσωπικής ευθύνης που θα πρέπει να έχουμε για τα πράγματα και πως μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να διέλθουμε της όποιας κρίσης.
Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα ΔΙ.ΑΣ. αλλά και γενικότερα για το έργο της ΕΛ.ΑΣ.,μπορεί να βρεί κάποιος στην επίσημη σελίδα της ελληνικής αστυνομίας στην σελίδα www.astinomia.gr,ενώ τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως το γραφείο τύπου της ελληνικής αστυνομίας για την άψογη συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση στην αίτηση ενδιαφέροντος για την πραγματοποίηση της παρουσίασης αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: