ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2012

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΕΥ ΖHΝ

Του Πάνου Χατζηγεωργιάδη
Μέλος ένωσης μουσικοσυνθετών Αγγλίας
Λογοτέχνης και Δημοσιογράφος
ΥΠ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β ΑΘΗΝΩΝ ΛΑ.Ο.Σ


Έχω κατά καιρούς τονίσει μέσα απο την αρθρογραφία μου τον σημαντικό ρόλο της ανάληψης ευθύνης σε γενικότερα πλαίσια πέραν της πολιτικής,στο σύνολο του βίου ενός ανθρώπου και το πόσο η πραγμάτωση αυτού ή η μή πραγμάτωση του,επηρεάζει το σύνολο της κοινωνίας αλλά και το ίδιο το άτομο.
Το κοινωνικό γίγνεσθαι και το άτομο διατηρούν αναμεταξύ τους μιά αμφίδρομη σχέση κατά την οποία το ένα μέγεθος επηρεάζει το άλλο,είναι λοιπόν πέρα απο προφανές πως η κοινωνία δεν είναι κάτι διαφορετικό απο την προβολή του πολίτη και του ατόμου σε μακροκοινωνικό εππίπεδο και τανάπαλιν.
Φυσικά κάτι τέτοιο, δηλαδή ή ανάληψη της προσωπικής ευθύνης απαιτεί την ύπαρξη προσωπικότητας,το λοιπόν κάτι που πολεμάται συνεχώς απο τα διάφορα συστήματα διακυβέρνησης ανά τους αιώνες και με διάφορους τρόπους αλλά με τον ίδιο σκοπό και αρχές λειτουργίας της μηχανής,είναι η αποφυγή ανάπτυξης της προσωπικότητας σε τομείς οι οποίοι μπορούν να αποδειχθούν "επικίνδυνοι" για το ίδιο το σύστημα και βασικοί εκ των οποίων, είναι η κριτική σκέψη επάνω στην ροή της πληροφορίας καθώς και η αξιολόγηση της τελευταίας προκειμένου να υπάρξουν περαιτέρω δράσεις.
Βλέπουμε το λοιπόν εφόσον υπάρχει αυτή η διαπίστωση απο μέρους μας να έχει στηθεί ένα ολόκλήρο σύστημα εκπαίδευσης των ατόμων καθώς και "κοινωνικοποιήσης" δηλαδή διαμόρφωσης των ως πρός τα κοινωνικά δεδομένα και απαιτήσεις ανά εποχή,ένα σύστημα το οποίο εμποδίζει με κάθε δυνατό τρόπο και καταπνίγει θα λέγαμε ιδιότητες της ανθρωπίνου φύσεως οι οποίες καθίστανται όντως ζωτικής σημασίας για να φτάσει κάποιος στο εύ ζην των αρχαίων.
Απέναντι σε όλο αυτό το σύστημα που απεύχεται την διαφοροποίηση των ανθρώπων για τα θετικά εκμμεταλεόμενου του μιμητισμού αλλά και της φυγοπόνου στάσεως χαρακτηριστικών ενσωματωμένων θα έλεγε κανείς μέσα στην ανθρώπινη φύση,στέκει η δική μας συνειδητοποίηση περί του ζείν καλώς και η δική μας προσωπική ανάληψη των ευθυνών.
Το δέ γεγονός της ομογενοποίησης της κοινωνίας έστω και σε λάθος δρόμους,είναι πέρα απο προφανές στις μέρες μας με την αξιακή κρίση να διέπει της ζωές μας με αποκορύφωμα του παγόβουνου την οικονομική κρίση η οποία οφείλει την γέννηση της στην πρότερη αξιακή παρακμή.
Στο χέρι μας είναι ένα τέλος εποχής όπως το σημερινό να το μετατρέψουμε σε νέα άρχη,υπό την βασική προυπόθεση του να γνωρίζουμε οχι μόνον το πως θα το ανατρέψουμε αλλά και το πρός τα που θέλουμε να πάμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια: