ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

Υπό κατάρρευση η πατρική οικία του Αγίου Εφραίμ του εν Νέα Μάκρη στα Τρίκαλα

Η Πατρική οικία του Αγίου Εφραίμ του εν Νέα Μάκρη, στα ΤρίκαλαΟ Άγιος Εφραίμ ο εν Νέα ΜάκρηΤου Πάνου Χατζηγεωργιάδη
Μουσικοσυνθέτης, Λογοτέχνης και Δημοσιογράφος 

Τούτο το μικρό κείμενο το οποίον συντάσω ως αναφορά στο θέμα, έχει μιάν ιδιαίτερη βαρύτητα για εμένα προσωπικά μιάς και διατηρώ μιάν ιδιαίτερη επίσης πνευματική σχέση με την προσωπικότητα του  Αγίου Εφραίμ του εν Νέα Μάκρη, έτσι δεν έχει αποκλειστικά  και μόνον, δημοσιογραφικό 
ενδιαφέρον. Της είδησης έλαβα γνώση μετά μεγάλης λύπης και ανησυχίας στα μέσα του Ιουλίου, απο ρεπορτάζ  της εφημερίδος «Ορθόδοξη αλήθεια», το οποίο είχε ήδη λάβει δημοσίευσης αρκετό καιρό πριν.

 

Η πατρική οικία του Αγίου Εφραίμ  (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Μόρφης) βρίσκεται στην περιοχή της πόλεως των Τρικάλων πολύ κοντά στον Ληθαίο ποταμό. Στις μέρες μας ο τόπος δεν είναι προσβάσιμος  και η εν λόγω έκταση ανήκει σε γνωστή ευσεβή εξ όσων ενημερώθηκα, οικογένεια των Τρικάλων την οποία δεν θα ήθελα να αναφέρω για λόγους ευνόητους.

 Το οίκημα στην σημερινή του μορφή, βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και αφήνεται δυστυχώς να καταρρεύσει παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της οικείας μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών και ιδιαιτέρως  έπειτα απο την συγκινητική προσπάθεια του μέχρι πρόσφατα τοπικού μητροπολίτη κ. Αλεξίου ο οποίος είχε μάλιστα την ευγενή καλοσύνη να με καλέσει προσωπικώς και να με ενημερώσει τηλεφωνικώς περί της κατάστασης ως έχει μέχρι τις μέρες μας, δηλώνοντας μου πως επί πάρα πολλά χρόνια το να λυθεί το ζήτημα του εν λόγω μνημείου της ορθοδοξίας μας με τέτοιον τρόπο ώστε να αξιοποιηθεί δεόντως προς όφελος του Ελληνορθόδοξου πληρώματος της εκκλησίας μας, απετέλεσε διακαή πόθο της διακονίας του.

Επίσης κατόπιν κάποιων ενεργειών μου, έλαβα ενημέρωση τόσο απο την ιερά μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Αγίου Εφραίμ του εν Νέα Μάκρη αλλά και απο τον δήμαρχο Τρικάλων κ. Παπαστεργίου ο οποίος προς τιμήν του απήντησε προσωπικώς και αναλυτικά στα σχετικά ερωτήματα μου, αλλά και σε όλα τα σημεία του ρεπορτάζ  της εφημερίδας «Ορθόδοξη Αλήθεια» το οποίο αποτέλεσε και το έναυσμα αν το θέλετε του να ενεργοποιηθώ και γώ με την σειρά μου, ώστε να ενημερωθώ περαιτέρω επί του θέματος. Την αυτή στάση επέδειξε και η ιερά μονή του Αγίου μας η οποία αποτελεί ένα απο τα σημαντικότερα προσκυνήματα της Αττικής γης. 

 Κάτι δε το οποίον οφείλω να καταθέσω σεβόμενος την δημοσιογραφική δεοντολογία, είναι πως δεν ήλθα σε καμία επαφή με την οικογένεια στην οποία ανήκει σήμερα το εν λόγω οίκημα ως μέρος μιάς μεγαλύτερης ιδιοκτησίας στην περιοχή, ώστε να σχηματίσω μιά πλέον ολοκληρωμένη εικόνα και τούτο οφείλω να το καταθέσω εδώ προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, εξάλλου το παρόν δεν έχει δεικτικόν χαρακτήρα, δεν είναι κείμενο απόδοσης ευθυνών, αλλά μιά προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού μας θέλω να πιστεύω θρησκευτικού συναισθήματος και ως τέτοιο οφείλει να ειδωθεί απο όλες και όλους.

Αγαπητοί αναγνώστες του παρόντος, η  μακραίωνη ιστορία της Ελληνορθοδοξίας στον τόπο μας, διαθέτει  πολλά αντίστοιχα σημεία αναφοράς, σημεία τα οποία στους δύσκολους καιρούς που περνά αυτός ο τόπος έχω την ακράδαντη πεποίθηση πως θα πρέπει να αναδειχθούν με κάθε τρόπο, ώστε να καταστούν φάροι πίστεως και ελπίδας για τον λαό. 

Ως τόνισα και σε κάποιες επιστολές τις οποίες απέστειλα τόσο στην οικεία μητρόπολη όσο και στην εν Αθήναι μονή του Ευαγγελισμού Θεοτόκου και Αγίου Εφράιμ, δεν ημπορεί  την ίδια στιγμή όπου χτίζονται με ταχείς ρυθμούς ισλαμικά τεμένη, να αφήνονται είς την τύχην των μνημεία Ελληνορθοδοξίας, διότι ένα τέτοιο μνημείο είναι και η πατρική οικία του μεγαλομάρτυρος και θαυματουργού Αγίου μας Εφραίμ του εν Νέα Μάκρη Αττικής. 

 Ας κοιτάξουμε πέραν των υλικών, ας δούμε επιτέλους την ανάγκη της πνευματικής ανατάσεως αυτού του λαού που υπομένει τα πάνδεινα και επιμένει εναντίον όλων,  να πιστεύει και να διατηρεί τις παραδόσεις στην συλλογική του μνήμη. Παραδόσεις οι οποίες τον έσωσαν και θα τον σώσουν εκ νέου απο οτι έρχεται να μας βρεί ως νεοελληνική κοινωνία, μέσα σε τούτο το χωνευτήρι της παγκοσμιοποίησης όπου προσπαθούν σκοτεινοί κύκλοι να μας ενταφιάσουν.

Οι Άγιοι μας δεν έχουν ουδεμίαν ανάγκη αναδείξεως της θυσίας των, οτι έκαμαν το έκαμαν διότι έτσι επίστευσαν πως πρέπει να γίνει και θα το ξαναέκαμαν εάν έπρεπε εκ νέου. Εμείς έχουμε την μεγάλη ανάγκη του να στηριχθούμε απο κάπου και δεν βρίσκω καλύτερο  «κάπου» απο τον στιβαρό βράχο της Ελληνορθοδόξου πίστεως, ο οποίος έδρασε ως κυματοθράυστης όσων μας καταδιώκουν, ανά τους αιώνες.  

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον πολύτιμο χρόνο όπου διαθέσατε προς ανάγνωσιν του ταπεινότατου αυτού κειμένου το οποίον συντάχθηκε απο καθαρό ενδιαφέρον για όλα τούτα, του τελευταίου των τελευταίων σε τούτα τα χώματα.

Με αγάπη Κυρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: