ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

Η Θεατρίνα της σιωπής.


H Ελένη Παπαδάκη (1903 - 1944)

Του Πάνου Χατζηγεωργιάδη
Μουσικοσυνθέτης, Λογοτέχνης
και Δημοσιογράφος


Η Ελένη Παπαδάκη σφαγιάζεται ανηλεώς κατά την διάρκεια των Δεκεμβριανών υπό τους κομμουνιστοσυμμορίτας της ΟΠΛΑ. Η τραγική της μοίρα με εσυγκίνησε τόσο πολύ ώστε άρχισα να αναζητώ περαιτέρω στοιχεία. Πρόσωπα και πράγματα, ιστορίες και μύθους. Μόλις αναφέρονταν το όνομα της, οι πόρτες κυρίως του Θεάτρου έκλειναν, ίσως απο ενοχή, ίσως απο φόβο για τις συνέπειες. Έτσι αναγκάστηκα να γράψω ένα μικρό θεατρικό μονόλογο τον οποίον συμπεριέλαβα στην πρώτη μου εμφάνιση είς τα νεοελληνικά γράμματα, την εκλογή με τίτλο ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ. 

 

Η Ελένη δεν ημπορεί πλέον να μιλήσει κι απο το έργο της δεν έχουν απομείνει παρά ελάχιστες αναφορές. Το μόνον σίγουρο είναι πως στην περίπτωση της συμβολοποίησα τον άξιο άνθρωπο ο οποίος θάβεται απο τα σκουπίδια και χάνεται στην λήθη σαν να μην υπήρξε ποτέ. Τις τρείς νύκτες εκείνου του θέρους όπου εγράφει ο μονόλογος, 

Η Ελένη ήρθε κοντά μου ξεπροβάλοντας απο το σκοτάδι της αιωνιότητας, μου μίλησε και περιπατήσαμε μαζί νοερώς και σχεδόν την ερωτεύτηκα. Μου μίλησε για το κρύο εκείνης της νύχτας, της τελευταίας επίγειας νύχτας. Για τις σκιές που την άρπαξαν και την έστειλαν πρόωρα στην χώρα του Άδη. Μου μίλησε για την ανάγκη της να πατήσει στο χώμα και να αισθανθεί τα πόδια της ξανά τώρα που δεν έχει σώμα και κατοικεί στην χώρα των σκιών. Μου ζήτησε να μην έρχεται κανείς στο νεκροταφείο εφόσον δεν έρχεται με καθαράν την καρδίαν, εφόσον δεν αλλάξει ζωή, εφόσον υπηρετεί την ύλη και οχι το πνεύμα. Και γώ την άκουσα. Γιατι στην Ελένη ως προανέφερα είδα ένα σύμβολο. Και έκτοτε πάντα της γράφω "Είναι προτιμότερον το να μην σε θυμούνται, παρά το να σε θυμούνται για λάθος λόγο".
 

Και ναι. Την Ελένη την θυμόμαστε μόνο για την νύχτα της δολοφονίας της και ποτέ για την προσφορά της στην τέχνη. ΚΙ ΑΥΤΌ ΠΟΝΑ ΠΟΛΥ. Διότι η Ελένη υπήρξε πραγματικός καλλιτέχνης.
Ουδέν νεότερον Ελένη, αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: