ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

Τρίτη, 25 Ιουλίου 2017

Σκέψεις περί "αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας"


(Ένα "κατηγορώ" στην ασυδοκρατία)


Του Πάνου Χατζηγεωργιάδη
Μουσικοσυνθέτης, Λογοτέχνης
και Δημοσιογράφος

Με αφορμή τα σαράντα τρία χρόνια μεταπολίτευσης ακολουθεί το παρόν κείμενο.

Κάθε φορά όπου αναγκάζομαι να ομιλήσω περί δημοκρατίας σε τούτο τον τόπο, νιώθω μιάν εξαιρετικήν αμηχανία. Αμηχανία εκπορευόμενη εκ του αποτελέσματος που είχε για την χώρα μας η επιβολή της μεταπολιτεύσεως και αι οδυνηραί συνέπειες αυτής της καταστάσεως η οποία ακολούθησε και εξακολουθεί έπειτα απο τέσσερεις και πλεόν δεκαετίες. Τούτο φυσικά δεν σημαίνει πως είμαι θιασώτης του απολυταρχισμού και της δικτατορίας κανενός τύπου, αλλά το πόσο άρρωστη είναι η σημερινή μας κατάσταση διαφαίνεται και απο το γενικότερο κλίμα. Και το γενικότερο κλίμα δεν είναι καθόλου ευνοικό για την δημοκρατία όπως την εννοούν ορισμένοι. Τουλάχιστον αυτήν εδώ την δημοκρατία η οποία ομοιάζει  περισσότερον με ασυδοκρατία.Οι "καρκινικού τύπου" δημοκρατίες όπως συνηθίζω να αναφέρομαι σαν και την σημερινή μας κατάσταση, όπου το κάθε άτομο - κύταρο της κοινωνίας - σώματος, λειτουργεί κατά το δοκούν, δίχως κεντρικό σχεδιασμό απο την πολιτεία, δίχως κοινωνικό και εθνικό όραμα, δίχως ουσιαστικές βάσεις ως το γνωστό απαξιωμένο και σε λάθος χέρια και στόματα ενίοτε,  ΠΑΤΡΙΣ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ενώ μοιάζουν τυχαίες καταστάσεις, μόνον τυχαίες δεν χαρακτηρίζονται εκ του αποτελέσματος και πάλι κρίνοντας. Όλη αυτή η άναρχος κατάστασις δεν λειτουργεί υπέρ των ατόμων εν τέλλει, τα οποία θεωρούν πως έτσι άναρχα ζούν πανελευθέρως και δημοκρατικά, αλλά μόνον υπέρ μιάς σκαιάς αγνώστου είς το πλήθος εξουσίας, η οποία επιθυμεί την ασυδοσία ως modus vivendi και καθυποτάσει τον λαό τάζοντας του ψεύτικες χάντρες ελευθερίας.Έναν λαό ο οποίος περνά πολλάκοις την δική του αλυσίδα μόνος του στον λαιμό του διαμέσω των ατυχών του επιλογών.

Η εχθεσινή επέτειος "αποκαταστάσεως της δημοκρατίας", δεν ημπορεί για κανέναν λόγο να χαρακτηρίζεται ακόμα εορτή.
Είναι και οφείλει να είναι μια ημέρα έντονου προβληματισμού, σχετικά με το που οδηγείται ο τόπος. Δεν είναι ζήτημα προσώπων εδώ και ας μην πέφτουμε στην παγίδα του ποιός είναι περισσότερο ή ολιγότερο δημοκράτης. Είναι ζήτημα γενικότερης καταστάσεως, ζήτημα αντιμετώπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην διάσταση που τους πρέπει  και οχι ζήτημα εκμετάλλευσης της έννοιας αυτής. Μια δημοκρατία παύει να είναι δημοκρατία και καθίσταται τυραννία, όταν ο άνθρωπος και τα "δικαιώματα" του, τίθενται επάνω απο τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του συνόλου. Αυτό είναι το κλειδί και το καίριον ζήτημα της εκτροπής των πραγμάτων, όπου θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρως.

ΚΑΝΕΙΣ και ΚΑΜΙΑ μειοψηφία, δεν ημπορεί να τίθεται πάνω απο το σύνολο μέχρι του σημείου του να συντελείται κατάχρηση εξουσίας της δημοκρατίας.
Αυτό το γεγονός καταστρέφει στο συλλογικό ασυνείδητο την έννοια της δημοκρατίας. Κάποιοι συνήθως του "δημοκρατικού τόξου" με θράσσος που περισεύει και μόνον κακό κάνει,  μιλούν για την άνοδο της "ακροδεξιάς" και τους φόβους οι οποίοι εκφράζονται για τον απολυταρχισμό κάθε μορφής που έρχεται, όμως την ίδια ώρα με φασιστικό τρόπο λησμονούν να αναφερθούν στις "δικτατορίες των μειονοτήτων" κάθε μορφής, οι οποίες προσπαθούν να επιβάλλουν διαμέσω του "πολιτικώς ορθού" τις απόψεις τους και να κατατρέξουν τις πλειοψηφίες συνήθως με την στήριξη των ψευτοδημοκρατών, ψευτοπροοδευτικών. Νερό στον μύλο του απολυταρχισμού ρίχνουν οχι οι "ακροδεξιές" δυνάμεις του τόπου, αλλά οι ίδιες οι δήθεν προοδευτικές δυνάμεις αι οποίαι κόπτονται περί της ασυδοκρατίας. Αυτές προετοιμάζουν το έδαφος συνειδησιακά, ώστε ο λαός ο ίδιος να νιώσει αποστροφή και να αποδεχθεί τον απολυταρχισμό ως μοναδική λύση και πάλι.
 Επάνω σε αυτή την λεπτή ισσοροπία των κοινωνιών αναμεταξύ άκρατης ελευθερίας και απολυταρχισμού.

Η χώρα έχοντας υποστεί επί δεκαετίες την απόλυτη διάβρωση των ηθών, βρίσκεται σήμερα κατάχαμα στο καναβάτσο της ιστορίας ηττημένη βαρέως με βαθιά πλήγματα επί του κορμού της. Είναι ο ουραγός μιάς δήθεν ευρωπαικής ενώσεως αλλά και ο ουραγός των εξελίξεων στην περιοχή της όπου και πάλι σύρεται ως ουραγός και επαίτης. Εσωτερικά επικρατεί το χάος. Η παιδεία δεν υπάρχει πουθενά πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, ο Πολιτισμός το ίδιο, η Υγεία το ίδιο, η ασφάλεια επίσης των πολιτών. Η λαθρομετανάστευση και η ενσωμάτωση με κάθε τρόπο ως και βίαιο ξένων προς τον ελληνικό πολιτισμό πληθυσμών αποτελεί κεντρική πολιτική γραμμή, οι ξένοι κάθε λογής ανατολικοί και δυτικοί, ασελγούν επί της ημιθανούς και επί της κλίνης του θανάτου Ελλάδος. Αυτή είναι η εικόνα την οποία ουδείς πλέον δύναται να αποκρύψει απο τα όμματα όσων μπορούν να διακρίνουν μέσα στο σκότος των καιρών, τις "προοπτικές" που ανοίγουν  κάποιοι για εμάς, δίχως εμάς.

Βρισκόμαστε σε καιρούς πολύ πονηρούς. Καιρούς που χρειάζεται αναπροσδιορισμός σαφής των εννοιών. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να φέρεται φασιστικά μέσα σε υποτιθέμενα δημοκρατικά καθεστώτα και να απορρίπτει την οιαδήποτε άποψη η οποία έχει να προσφέρει στον δημόσιο διάλογο. Κανείς δεν θα πρέπει να μιλά για δημοκρατία εννοοώντας την "δική του" δημοκρατία και όλοι θα πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους, εφόσον σέβονται αυτούς τους κοινά αποφασισμένους νόμους και συμπεριφέρονται με σεβασμό προς την αντιθετη κυρίως γνώμη.

Αυτό το ενοιολογικό "ξεχείλωμα" αναμεταξύ δημοκρατίας, ασυδοσίας και απολυταρχισμού - φασισμού ας μου επιτραπεί η έκφρασις η κάπως αγοραία, είναι οτι πιο επικίνδυνο στις ημέρες μας. Είναι το σημείο όπου χρειάζεται την μεγαλύτερη προσοχή εάν και εφόσον πιστεύει κάποιος στην πραγματική δημοκρατία και οχι στην δημοκρατία κατά το δοκούν. Κάποτε ένας αγράμματος αγωνιστής, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ομίλησε περί την "φρόνιμον ελευθερία". Και αυτός ο μνημειώδης λόγος του προς την νεολαία οχι μόνον δεν αποτελεί θεμελιώδη λίθο της παιδείας/απαιδείας μας όπως την κατήντησαν, αλλά και ολάκερη η νεοελληνική κοινωνία εφρόντισε για δεκαετίες να βαδίζει την ατραπό της  ΑΦΡΟΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, διότι έτσι βόλευε τις συνειδήσεις ημών και των πολιτών δυστυχώς.

Ο ρόλος δέ των ψευδοδημοκρατών/ασυδοκρατών είναι ο πλέον απεχθής απο όλους.
Σείς οι ασυδοκράτες, είστε οι μοναδικοί υπεύθυνοι δια την εκτροπή της νεοελληνικής κοινωνίας απο την ουσιαστική δημοκρατία σε καταστάσεις απολύτου ελέγχου του ατόμου. Σείς τάζοντας ψεύτικες χάντρες ψευτοανθρωπισμού, εξωθείτε την κοινωνία μας σε λύσεις που φαίνονται μονόδρομος και μάλιστα την στιγμή που η χώρα μαστίζεται απο μια δεκαετή οικονομική κρίση. Σείς θα είστε οι υπόλογοι για τον ιστορικό του μέλλοντος αναφορικά με την απόδοση ευθυνών και σε σας θα απαγγελθεί πρώτους το τεράστιο κατηγορητήριο για την διάλυση κάθε είδους οικονομική, πολιτική, πολιτιστική, πνευματική της Ελλάδος.

Είστε οι αποκλειστικά υπεύθυνοι οι δήθεν "προοδευτικοί',  περί της καταστάσεως που σήμερα αναγκαστικώς διαβιούμε και θα λογοδοτήσετε έναντι της ιστορίας, ενός έθνους ηρώων στην βάση του και οχι πλαδαρών Περσών ως το  εκαταντήσατε με τα ψευδοοράματα περί κοινωνικής δικαιοσύνης και αεθνικής κοινωνίας, περί πλήρους ασυδοκρατίας την οποία βαπτίσατε και ως δημοκρατία αυθαίρετα και δίχως κανένα δικαίωμα. ΚΑΤΗΓΟΡΩ ΣΑΣ !.

Δεν υπάρχουν σχόλια: